Νικόλαος ΑΘ. Θάνος
Νευρολόγος
- Μέλος τη Ελληνικής Νευρολογικής εταιρείας (ΕΝΕ) και του Πανελλήνιου-Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας
- Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Νευροφυσιολογίας
- Συμβεβλημένος ιατρός με το μηχανολογικό για ανανέωση διπλώματος οδηγήσεως
- Συμβεβλημένος με την τράπεζα της Ελλάδος.
- Επιστημονικά Υπεύθυνος του Νευρολογικού τμήματος στην Thessalia Γενική Κλινική Λάρισα.
- Υπεύθυνος Νευρολόγος της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών Βόλου.
Νόσος Alzheimer
Η Νόσος Alzheimer είναι ο κύριος εκπρόσωπος μιας ομάδας νευροεκφυλιστικών νοσημάτων που προκαλούν άνοια.
Είναι μια κατάσταση δηλαδή, στην οποία επέρχεται εξασθένιση των γνωστικών λειτουργιών , με συμπεριφορικές και ψυχικές διαταραχές που επηρεάζουν την ικανότητα για ανεξάρτητη διαβίωση.
Στην Νόσο Alzheimer, αναπτύσσονται παθολογικές διεργασίες σε τμήματα του ΚΝΣ με αποτέλεσμα την ατροφία και την σταδιακή καταστροφή των νευρικών κυττάρων.
Το συνηθέστερο σύμπτωμα ( αρχικό σύμπτωμα) είναι η διαταραχή της πρόσφατης μνήμης.
Η Νόσος Alzheimer παρατηρείται σε όλες τις κοινωνίες και σε άτομα οποιασδήποτε φυλετικής καταγωγής. Βέβαια, ο επιπολασμός σχετίζεται ισχυρά με την ηλικία. Συνολικά, η Νόσος Alzheimer συνιστά το 60% όλων των περιπτώσεων άνοιας. Σύμφωνα με πρόσφατη στατιστική έρευνα ,στην χώρα μας πάσχουν περίπου 160.000 και γύρω στις 300.000 περίπου με ήπια νοητική διαταραχή που είναι το προστάδιο της άνοιας. Οι αιτίες της νόσου Alzheimer δεν είναι συνολικά γνωστές . Η γενετική προδιάθεση και η αύξηση της ηλικίας είναι οι σημαντικότεροι μη τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου. Τα συμπτώματα της είναι : εκτός από την πρόσφατη μνήμη, επηρεάζεται ο λόγος ,η κρίση , έχουμε αλλαγές στην προσωπικότητα ,εμφανίζεται απάθεια, κατάθλιψη , επιθετικότητα μερικά από τα συμπτώματα που εμφανίζονται από την έναρξη , μέχρι και τα τελικά στάδια της νόσου.
Η πρώιμη και η έγκυρη διάγνωση έχει σημασία, γιατί δίνει περιθώρια ενημέρωσης ,προγραμματισμού , αποδοχής και διατήρησης της ποιότητας ζωής. Η Νόσος Alzheimer είναι μη αναστρέψιμη νόσος , εξελίσσεται με διαφορετικό ρυθμό σε κάθε ασθενή. Οι δυνατότητες που έχουμε στην παρούσα χρονική στιγμή περιλαμβάνουν την χρήση φαρμάκων που σκοπό έχουν να επιβραδύνουν την εξέλιξη ,. Σημαντικό ρόλο παίζει και η φυσική άσκηση (αεροβική), η υγιεινή διατροφή και η εκγύμναση του εγκεφάλου(εκμάθεια νέων πληροφοριών και δεξιοτήτων- γνωστική άσκηση ). Μεγάλη ελπίδα για τη νόσο είναι και η κυκλοφορία ενός εξειδικευμένου φαρμάκου των μονοκλονικών αντισωμάτων που στοχεύει στις παθολογικές πρωτεΐνες που προκαλούν το νόσημα.
Εν κατακλείδι, θα πρέπει να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση του ασθενούς από Νευρολόγο για την καλύτερη αντιμετώπιση της Νόσου.
Με εκτίμηση
Νίκος Θάνος
Ειδικός Νευρολόγος
Ανθίμου Γάζη 130 , Βόλος
6937721238